2011. december 3., szombat

A sorozat finomitása - Asaf Braverman írása

Kedves Barátaim!

Az itt következő feljegyzéseket Roberttel folytatott beszélgetésünkről készítettem - a sorozat használatának finomításáról volt szó, és Robert kérte, hogy az elhangzottakat tudassam a tanítványokkal. Azzal kezdtem, hogy íziszi tartózkodásom alatt tanítványok gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen témákat használjanak a sorozatban. Tisztában vagyok azzal, hogy Robert csak egynéhány munkaént használ témaként, a tanítványok viszont sokkal többfélét. Gyakori példa a Drop használata a sorozatban, amikor el szeretnék oszlatni az ítélkezést.

Robert megjegyezte, hogy amikor az ítélkezéssel foglalkozunk, használjuk a Drop munkaént, hogy eloszlassuk, majd pedig a Look-kal vagy a Hear-rel kezdjünk egy sorozatot, hogy ne ragadjunk le az ítélkezésnél. Ha viszont témának használnánk a Drop-ot, akkor az alsóbb én ügyét szolgálnánk azzal, hogy "vitába keveredünk a világgal". Ugyanez vonatkozik a Kneel-re és a Leave-re is.

A világgal való vitára és az alsóbb én ügyének támogatására két gondolatot idéztünk fel:

Ibn Ata’Allah: Ha háborúba keveredsz az ellenséggel, akkor az meg fogja kapni tőled, amit akart.
Buddha: Ne vitatkozz a világgal, akkor sem, ha az vitázna veled.

- Ha a jelenlét elég erős - folytatta Robert - akkor az első énnél el lehet csípni az ítélkezést egy azonnali Drop-pal, és rögtön ezután elkezdeni egy sorozatot a Be-vel.
- Résen kell lennünk, nehogy elítéljük a világot, mert az alsóbb én szeretne negatívan beszélni saját magáról. Bizonyos értelemben a Drop témaként való használata majdnem olyan, mintha Back-et mondanánk a sorozatban, ami viszont elég rosszul hangzik: Be, Hold, Back, Back, Back, BE.

A világ elítélésének gondolata egy Rábiáról szóló történetben bukkant fel. Ez arról szól, hogy egy alkalommal meglátogatta egy szent, aki igencsak becsmérelte a világot. Rábia így szólt hozzá: - Bizony nagyon is szereted a világot, különben nem beszélnél róla annyit. Majd Robert hozzáfűzte: - A Be pontosan ezért a legnagyobb áldás, mert bármilyen képzelődést meg tud állítani. Amikor hallom, hogy alsóbb énem negatívan beszél önmagáról, csak annyit mondok, hogy Be.

Ezután összegyűjtöttük a témának alkalmas munkaéneket, és erre jutottunk:

Look, Hear, Move, Feel, és Now.

A harminc munkaén közül tehát csak ezt az ötöt tanácsos a sorozat témájának választani. A többi munkaént önmagában használjuk. A Now beépítését Robert kezdetben esetlennek találta, mivel a Look és a Hear a Now pontosabb alakjai, és arról szólnak, mi történik most a jelen pillanatban. Amikor azonban olyan helyzetekben kísérletezett vele, ahol kevés külső inger adódik (például éjszaka az ágyban, amikor nem tudunk elaludni), belátta, hogy a Now célravezető lehet. Ezzel együtt azt tanácsolja, ha lehet, akkor a Look-ot és a Hear-t válasszuk témának a Now helyett, mert világosabbak és több eredményt lehet várni tőlük.

Miután tisztáztuk munkaének, mint a sorozat témájának kérdését, a sorozaton kívüli használatra tértünk. Robert megerősítette, hogy egyenként is szokta használni a mukaéneket, például a Kneel-t, a Use-t és másokat. Azt mondta, étkezés közben a Taste-et "ne hagyjuk pihenni."
Megjegyeztem, érdemes figyelnünk arra, hogy egy bizonyos munkaént ne használjunk túl gyakran, mert elkoptatjuk hatóerejét. Robert egyetértett, és hozzátette: - Néha, amikor sokadszor használom a sorozatot, váltok, és csak a témát használom tovább, de önálló munkaénként. A Look például sokat szokott veszíteni frissességéből az ismétlés hatására. Úgyhogy egy darabig önmagában használom, és lehet, hogy később helyezem vissza sorozatba.

Felvetettem, hogy olyan helyzetekben, amikor szavakat használunk, nem tudjuk működtetni a sorozatot - amikor beszélünk, írunk vagy olvasunk - mivel már eleve szavakat használunk, a sorozat csak összezavarná a cselekvést. Robert helybenhagyta ezt, majd így folytatta: - Olvasáshoz azt ajánlom, az elején tűzzük ki a célt, hogy Read - olvass - jelenléttel, ne csupán a mozgási központtal, majd olvassunk valamennyit, és közben kövessük a célt. Jó, ha tudjuk, hogy ha valaki túl gyors - akár olvas, akár eszik - akkor nem működnek belső folyamatok.

- Nem fog meglepni a nehézségek jelentkezése, ha közben észben tartjuk, hogy egy éve még nem is volt sorozatunk, és hogy kidolgozása még most sem ért véget. - fejezte be Robert.

Szeretettel,
Asaf.

2007.

Fordította: Szvoboda Annamária 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése